Банк рефератов содержит более 364 тысяч рефератов, курсовых и дипломных работ, шпаргалок и докладов по различным дисциплинам: истории, психологии, экономике, менеджменту, философии, праву, экологии. А также изложения, сочинения по литературе, отчеты по практике, топики по английскому.
Полнотекстовый поиск
Всего работ:
364141
Теги названий
Разделы
Авиация и космонавтика (304)
Административное право (123)
Арбитражный процесс (23)
Архитектура (113)
Астрология (4)
Астрономия (4814)
Банковское дело (5227)
Безопасность жизнедеятельности (2616)
Биографии (3423)
Биология (4214)
Биология и химия (1518)
Биржевое дело (68)
Ботаника и сельское хоз-во (2836)
Бухгалтерский учет и аудит (8269)
Валютные отношения (50)
Ветеринария (50)
Военная кафедра (762)
ГДЗ (2)
География (5275)
Геодезия (30)
Геология (1222)
Геополитика (43)
Государство и право (20403)
Гражданское право и процесс (465)
Делопроизводство (19)
Деньги и кредит (108)
ЕГЭ (173)
Естествознание (96)
Журналистика (899)
ЗНО (54)
Зоология (34)
Издательское дело и полиграфия (476)
Инвестиции (106)
Иностранный язык (62791)
Информатика (3562)
Информатика, программирование (6444)
Исторические личности (2165)
История (21320)
История техники (766)
Кибернетика (64)
Коммуникации и связь (3145)
Компьютерные науки (60)
Косметология (17)
Краеведение и этнография (588)
Краткое содержание произведений (1000)
Криминалистика (106)
Криминология (48)
Криптология (3)
Кулинария (1167)
Культура и искусство (8485)
Культурология (537)
Литература : зарубежная (2044)
Литература и русский язык (11657)
Логика (532)
Логистика (21)
Маркетинг (7985)
Математика (3721)
Медицина, здоровье (10549)
Медицинские науки (88)
Международное публичное право (58)
Международное частное право (36)
Международные отношения (2257)
Менеджмент (12491)
Металлургия (91)
Москвоведение (797)
Музыка (1338)
Муниципальное право (24)
Налоги, налогообложение (214)
Наука и техника (1141)
Начертательная геометрия (3)
Оккультизм и уфология (8)
Остальные рефераты (21692)
Педагогика (7850)
Политология (3801)
Право (682)
Право, юриспруденция (2881)
Предпринимательство (475)
Прикладные науки (1)
Промышленность, производство (7100)
Психология (8693)
психология, педагогика (4121)
Радиоэлектроника (443)
Реклама (952)
Религия и мифология (2967)
Риторика (23)
Сексология (748)
Социология (4876)
Статистика (95)
Страхование (107)
Строительные науки (7)
Строительство (2004)
Схемотехника (15)
Таможенная система (663)
Теория государства и права (240)
Теория организации (39)
Теплотехника (25)
Технология (624)
Товароведение (16)
Транспорт (2652)
Трудовое право (136)
Туризм (90)
Уголовное право и процесс (406)
Управление (95)
Управленческие науки (24)
Физика (3462)
Физкультура и спорт (4482)
Философия (7216)
Финансовые науки (4592)
Финансы (5386)
Фотография (3)
Химия (2244)
Хозяйственное право (23)
Цифровые устройства (29)
Экологическое право (35)
Экология (4517)
Экономика (20644)
Экономико-математическое моделирование (666)
Экономическая география (119)
Экономическая теория (2573)
Этика (889)
Юриспруденция (288)
Языковедение (148)
Языкознание, филология (1140)

Учебное пособие: Методические указания по выполнению самостоятельной работы по английскому языку для студентов Iкурса всех специальностей дневной формы обучения

Название: Методические указания по выполнению самостоятельной работы по английскому языку для студентов Iкурса всех специальностей дневной формы обучения
Раздел: Остальные рефераты
Тип: учебное пособие Добавлен 11:55:49 03 сентября 2011 Похожие работы
Просмотров: 3093 Комментариев: 0 Оценило: 2 человек Средний балл: 2 Оценка: неизвестно     Скачать

ФЕДЕРАЛЬНОЕ АГЕНТСТВО ПО ОБРАЗОВАНИЮ

ГОУ ВПО «Кемеровский технологический институт

пищевой промышленности»

Среднетехнический факультет

Методические указания

по выполнению самостоятельной работы

по английскому языку

для студентов I курса всех специальностей

дневной формы обучения

Составлены:

Налегач В.С.

Рассмотрены и утверждены

кафедрой ОГСЭД

Протокол № _____

от________2009 г.

Зав. кафедрой

Лапицкая С. В.

_____________

Кемерово 2009 г.

Содержание

  1. Предисловие………………………………………………………………..3
  2. Тематический план с указанием видов самостоятельной работы и количество часов на ее выполнение………………………………………4
  3. Методические указания для самостоятельного изучения грамматики…5

3.1. Грамматика Лексико-грамматические упражнения…………………… 5

3.2. Вопросы для самоконтроля……………………………………………..21

3.3. Тесты на проверку усвоения грамматического материала по темам, вынесенным на самостоятельное изучения………………………………...22

4. Методические рекомендации для организации самостоятельной работы с текстом………………………………………………………………………28

4.1. Методические указания для организации самостоятельной работы с текстом………………………………………………………………………..28

4.2. Пример работы с текстом……………………………………………….29

4.3. Тексты для самостоятельной работы студентов………………………33

4.4. Клише, используемые при реферировании текста…………………….42

5. Список рекомендуемой литературы……………………………………...43

6. Приложение А. Ключи к упражнениям и тестам………………………..44


Предисловие

Самостоятельная работа по иностранному языку в ССУЗе направлена на развитие способности и готовности к самостоятельному и непрерывному изучению иностранного языка, дальней тему самообразованию с его помощью и социальной адаптации.

Настоящие МУ составлены в соответствии с требованиями рабочей программы по дисциплине «английский язык». На изучение английского языка на первом курсе предусмотрено 78 аудиторных часов и 25 часов самостоятельной работы.

Целью самостоятельной работы студентов является выработка умений и навыков рациональной работы с текстом, а также формирование умения пользоваться словарями и грамматическими справочниками. Для этого надо знать основные формы обработки учебного материала, грамматические формы, типичные для языка данного типа материалов.

Чтобы успешно усвоить материал для самостоятельной работы студент должен изучить грамматические правила, выполнить тренировочные лексико-грамматические упражнения, проверить себя, ответив на вопросы для самоконтроля и после этого выполнить тестовые задания. Тетрадь с выполнениями упражнениями и тестами сдается преподавателю для проверки.

В МУ даны также тексты для внеклассного чтения и показаны приемы работы с текстами. Контроль внеаудиторного чтения проводится на специально отведенном для этого занятии 1-2 раза в семестр. Кроме того в МУ описаны приемы работы со словами, текстами, грамматическим материалом в виде инструкций и памяток, в которых содержатся указания о приемах самостоятельной работы, способах обобщения и систематизации знаний путем составления таблиц, схем, опорных конспектов. Контроль СРС осуществляется на учебных или дополнительных занятиях в форме словарных диктантов, грамматических и лексических тестов, презентации проектов, устных сообщений по теме.


2. Тематический план

Самостоятельная работа студентов

Тема лекции или практического занятия

час

Вид работы

1. Основные правила чтения и произношения. Интонация утвердительного и вопросительного предложения.

4

Фонетический диктант

2. Словообразование. Конверсия.

2

Грамматический тест

3. Словообразование. Словосложение.

2

Грамматический тест

4. Внеаудиторное чтение

2

Лексико-грамматические упражнения

5. Обобщающие повторение по Лексико-грамматическим темам: «Водно-коррективный курс», «Семья», «Квартира»

2

Лексико-грамматические упражнения

6. Простое будущее время

2

Лексико-грамматические упражнения

7. Прямая и косвенная речь. Согласование времен.

2

Грамматический тест

8. Страдательный залог.

2

Лексико-грамматические упражнения

9. Неличные формы глагола

4

Грамматический тест

10. Обобщающее повторение по темам: «Россия», «Страна изучаемого языка».

2

Лексико-грамматические упражнения

11. Внеаудиторное чтение

1

Аннотация текста

Итого

25


3. МУ для самостоятельного изучения грамматики

Внимательно изучите грамматическое правило, рассмотрите примеры.

Выполните рекомендуемые упражнения.

Выпишите из упражнения все предложения, содержащие новую грамматическую структуру. Внимательно изучите способ трансформации утвердительного предложения в вопросительное и отрицательное. Проконтролируйте с помощью словаря правильность произношения тобой данной структуры. Придумайте несколько предложений, содержащих новую грамматическую структуру.

Изучите правила чтения по учебнику Л.И.Кравцова «Английский язык» стр. 14 – 38 и проверьте себя, выполнив следующие задания для самоконтроля.

Тест 1.

Найдите в разделе (б) звуки, соответствующие произношению букв и их сочетаний из раздела (а).

а)1.sh; 2. th; 3. ck; 4. wh (перед «о»); 5. ng; 6. ee; 7. ay; 8.oa; 9. ow (в конце слова); 10. ow (в середине слова).

б) 1.[ks]; 2. [ts]; 3. [i:]; 4. [ov]; 5.[o:]; 6. [J]; 7. [a:]; 8. [k]; 9.[h]; 10. [ei]; 11. [l]; 12.[au]; 13. [ju:]; 14. [q]; 15. [h].

Тест 2.

Найдите в разделе (б) звуки, соответствующие произношению букв и их сочетаний из раздела (а).

а) 1. ch; 2. x; 3.ou; 4.al + согл.; 5. as + согл.; 6. ear; 7. our; 8. air; 9. w + or; 10. ew.

б) 1. [i¶]; 2.[s]; 3. [¶:]; 4. [au]; 5. [I:]; 6. [o:]; 7. [e¶]; 8. [ts]; 9. [ju:]; 10. [au¶]; 11. [ks]; 12.[a:]; 13. [[k]; 14. [Ù]; 15. [u:].

Тест 3.

Найдите в разделе (б) звуки, соответствующие произношению гласных из раздела (а) в открытом слоге.

а) 1. e; 2. I; 3. a; 4. o; 5. y; 6. u

б) 1. [ov]; 2.[i:]; 3. [c]; 4. [Ù]; 5. [ju:]; 6. [s]; 7. [i]; 8. [e]; 9. [ai]; 10. [ei]; 11. [J:]; 12. [a:].

Тест 4.

Найдите в разделе (б) звуки, соответствующие произношению гласных из раздела (а) в закрытом слоге.

а) 1. y; 2.o; 3. I; 4. u; 5. e; 6. a.

б) 1. [a:]; 2. [ei]; 3. [ju]; 4. [i:]; 5. [Ù]; 6. [J:]; 7. [ai]; 8. [e]; 9. [i]; 10. [s]; 11. [c]; 12. [ju:].

Интонация утвердительного и вопросительного предложения.

Под интонаций понимают прежде всего мелодику т.е. движение голоса, восходящее или сочетающее в себе элементы повышения и понижения тона. Так сообщение и вопрос по-разному оформляются интонационно.

Интонация служит прежде всего средством передачи грамматического значения. Повествовательное предложение, произнесенное с повышением тона голоса на последнем ударном слоге, являются вопросом. Отрабатывая основные тоны – нисходящий и восходящий – необходимо помнить, что первый ударный слог в каждом высказывании произносится на самом высоком уровне по сравнению с другими ударными слогами. Последний слог в смысловой группе характеризуется резким понижением или повышением тона.

Нисходящим тоном оформляются:

а) законченные повествовательные предложения:

I ¢study¢ English at ¯ school.

б) специальные вопросы (с вопр. словами):

¢What does it ¯ mean?

в) приказания:

¢Speak ¯ English

г) восклицательное предложение

¢How ¯ cold it is!

2. Восходящим тоном оформляются:

а) общие вопросы, требующие ответа «да» или «нет»:

¢Did the train arrive on­ time.

б) вторая часть разделительного вопроса:

You ¢don¢t ¢ speak ¯ German, | ­ do you?

в) незаконченная часть предложения, за которым следует пауза:

¢Every ­ summer | I¢travel to ¯ England.

г) в перечислении перед всеми его членами, кроме последнего:
He has a ­ headache, | a­ heartache,| a ­ toothache,| a ­ backache, | a ­ earache and a ¢bad¢ pain in the ¯ stomach.

д) Просьбы часто оформляются восходящим тоном:

¢Pass me the ­ butter, please.

е) в альтернативных вопросах (с союзом «or» первая часть вопроса произноситься с восходящим тоном, а вторая – с нисходящим.

¢Would you ¢like ­ tea or ¯ coffee?

Для обозначения тона в интонационной разметке используются следующие знаки: ¯ - низкое падение; ¯ - высокое падение; ­ - низкий подъем; ¯­ - падение подъем; ­¯ - подъем + падение.

¢ - значок ударения.

Упражнение 1. Прочтите следующие предложения, строго следуя интонационной разметке.

1. Where did he ¯ go? – He ¢left for ¯England.

2. I ¢can¢t ¯do it. - I¢m ¯sure you can.

3. I¢m ¯sorry I broke your ­ vase. - It¢ doesn¢t ¢matter at ¯all.

4. He ¢said he ¯found the money. - That¢s what he ¯said.

5. I¢m ¢sorry I¢m ¯late. - It¢s ¢all ­right.

6. ¢Was she ­hurt ? - ¢Nothing at ¢ all ­serios.

7. ¢Make yourself at ­home . - ¢Do you ¢mind if I ¢open the ­window?

Упражнение 2. Проинтонируйте данные предложения и произнесите их вслух, следуя интонационной разметке, которую вы сделали. Объясните, почему вы выбрали тот или иной тон. Переведите предложения.

1. Who¢s there?

2. Are you busy?

3. Can you help?

4. May I ask you a question?

5. He always gets up very early.

6. Please call me Mike.

7. I am not an actor.

8. What a nice spring day!

9. Is this your text-book?

10. Welcome to Siberia. – Thanks. It¢s nice to be here?

11. Are you from Russia?

12. Your ticket, please.

Простое будущее время ( Future Simple Tense )

Эта грамматическая форма употребляется для выражения:

- повторного действия или постоянного признака предмета в будущем;

- цепи последовательных действий в будущем;

- однократного действия в будущем.

Например:

а) He will go to the swimming – pool every other day. Он будет ходить в бассейн через день. (Повторное действие в будущем).

He will take a good pupil . Он будет хорошим учеником. (Постоянный признак предмета в будущем).

б) He will take a book open it and begin to read it. Он возьмет книгу, откроет ее и начнет читать. (Цепь последоват. действий, который будут выполнены в будущем одно в след за др.)

в) I shall take the book from the library tomorrow. Я возьму книгу в библиотеке завтра. (Однократное действие в будущем.)

В предложениях с Future Simple для указания на будущее время часто употребляются слова tomorrow (завтра), next week / year, month (на следующей неделе / в следующем году, месяце), in to days (через 2 дня),one of the days (на днях) и т.д.

Простое будущее время образуется:

1. Утвердительная форма

to read ® I shall read (Я прочту).

to go ®They will go. (Они пойдут)

то есть утвердительная форма = shall (I, we) / will (he, she, it, they, you) + инфинитив глагола без частицы to.

2. Вопросительная форма.

Для образования вопросительной формы необходимо поставить shall или will на первое место в предложении.

Например:

Shall I go to school tomorrow ?

Will they read this book next week?

3. Отрицательная форма.

Для отрицательной формы необходимо после Shall или Will поставить отрицание not.

Например:

I shall not go to school tomorrow.

They will not read this book next week.

Признаки глагола в Present Simple Tense:

вспомогательный гл. shall или will + инфинитив глагола без частицы to.

Запомните: После слов if,then before, after, as soon as, unless, until в придаточном предложении времени и условия для обозначения действия в будущем глагол ставится в Present Simple Tense вместо Future Simple Tense. Но на русский язык он переводится будущим временем. Например,

I shall go to the cinema if I have time.

Выполни следующие упражнения:

Упражнение 3.

Укажите номера предложений сказуемое которого стоит в Future Simple Tense.

1. She went there.

2. She wants to go there.

3. She will go there.

4. We shall read this lesson.

5. Do you live in Moscow?

6. They will not go to the theater.

Упражнение 4.

Заполните пропуски вспомогательными глаголами в правильной форме.

1. I…live in Moscow.

2. …you study English next year?

3. She…take this book from the library tomorrow.

4. We …not have lesson tomorrow.

5. They…send her a telegram.

Упражнение 5.

Скажите по-английски:

1. Они будут жить в Москве.

2. Пойдете ли вы в библиотеку завтра? – Да. Нет.

3. Я не переведу этот текст.

4. Они будут хорошими учениками.

Прямая и косвенная речь. Согласование времен

Прямая речь – речь, которая приводится дословно.

Косвенная речь – пересказ прямой речи.

Например, Peter says, “I have this book”.

Петя говорит: «У меня есть книга».

Прямая речь в английском языке ставится в кавычки и отделяется от слов автора запятой. Косвенная речь в кавычки не ставится и запятой не отделяется.

Например,

“The trees in the garden are green”, he says.

«Деревья в саду зеленые», - говорит он.

При переводе предложений, содержащих прямую речь, в косвенную речь нужно строго соблюдать определенные правила.

1. Если в прямой речи, есть личные местоимения (I, you, he, she, we, they) или притяжательные (my, your, his, our, their, her) местоимения, то при переводе в косвенную речь они обычно меняются в соответствии со смыслом.

Например,

He says, “I have your book”.

Он говорит: «У меня есть твоя книга».

He says that he has my book”.

Он говорит что у него есть моя книга.

2. Если в предложении в прямой речи о чем то рассказывается, повествуется, то в косвенной речи: а) перед предложением стоят слова автора, содержащие глагол to say или to tell, за которым обязательно следует дополнение; б) косвенная речь вводится союзом that или присоединятся к главному предложению без союза.

He says, “I have this book”

He says that he has this book.

He says to me “I have this book”

He tells me that he has this book.

3. Если в предложениях в прямой речи содержится вопрос, то в косвенной речи:

а) перед ним стоят слова автора, содержащие глагол to ask ;

б) в косвенном вопросе употребляется прямой порядок слов;

в) косвенный вопрос общего типа вводится союзами if, whether.

He says to me , “Do you know her.”

He asks me if I know her.

He says to me, “Where do you want to go?”

He asks me where I want to go.

4. Если в предложении в прямой речи содержится просьба или приказ, то в косвенной речи:

а) перед ней стоят слова автора, содержащие глаголы, to ask , to order , to tell ;

б) глагол в косвенной речи стоит в форме инфинитива.

He says to me “Come here, please”.

He asks me to come here .

He says to me, “Go there at once!”

He orders me to go there at once .

He says “Don¢t go there!”

He tells us not go there .

5. Если слова автора стоят в прошедшем времени, то при переводе предложения из прямой речи в косвенную:

а) меняются следующие слова:

This на that

now на then

ago на before

tomorrow на the next day

these на those

today на that day

yesterday на the day before

б) в косвенной речи употребляются только формы прошедшего времени в соответствии с правилом согласования времен (см. ниже).

He said, “They were here yesterday ”.

He said that they had been there the day before .

“This is a magnificent piece of architecture,” I said.

I told him that that was a magnificent piece of architecture.

I asked, “How long will it take you to get there?”

I asked him how long it would take him to get there.

Правило согласования времен. В английском языке необходимо строго соблюдать правило согласования времен. Согласование времен – это зависимость времен глагола придаточного предложения от времени действия главного предложения.

Если сказуемое главного предложения стоит в прошедшем простом времени, то сказуемое дополнительного придаточного предложения должно стоять в одном из прошедших времен (Past Simple Tense, Past Progressive Tense, Past Perfect Tense, Future – in – the – Past).

Главное предложение

Дополнительное Доп. Доп.

придаточное придат. придат.

предложение предл. предл.

Past Simple Tense

Past Simple Tense Past Perfect Tense Future – in – the – Past Progressive Tense Past

Переводится

Настоящим прошедшим будущим

временем временем временем


She lived in Moscow. She had lived She would live in

in Moscow Moscow.


Я знала, что

она живет в Москве Она жила Она будет жить

в Москве в Москве

Упражнение 6.

Поставьте глаголы, данные в скобках, в нужном времени.

1. He said that he (to work), at school.

2. The doctor said that he (to come) tomorrow.

3. I knew that this student (to study) English last year.

Упражнение 7.

Употребите said или tell.

1) Jane ____ , “I don¢t know these people”.

2) Listen to what I¢m going to___.

3) I¢m going to____ you what to do next.

4) You shouldn’t ___ anyone about it.

5) She ___ me not to open the door to anyone and not to answer the phone.

Упражнение 8.

Преобразуйте из прямой речи в косвенную.

1) “I can¢t ride,” she said to me.

2) They said, “ We are ready to start work.”

3) “It¢s easy,” he told me.

4) Mary said, “ I¢ve bought the tickets.”

5) They said, “We shall help you.”

6) “What do they want?” she asked me.

7) “Finish your work,” the teacher said.

Упражнение 9.

Переведите на русский язык.

1) I didn’t know where our teacher had lived.

2) She was sure that we should come.

3) They said that knew English a little.

Упражнение 10.

Переведите на английский язык.

1) Она сказала, что может читать английские книги.

2) Он узнал, что мы пойдем в кино.

3) Я была уверена, что я видела ее вчера на улице.

Страдательный залог

Залог (Voice) – это форма глагола, которая показывает отношение действия, выраженного этим глаголом, к лицу или предмету, выраженному подлежащим предложения. Если подлежащие предложения обозначает лицо или предмет, который сам совершает действие, то глагол-сказуемое стоит в действительном залоге. Если подлежащее предложения обозначает лицо или предмет, который испытывает действие, совершаемое другим лицом или предметом, то глагол-сказуемое стоит в страдательном залоге.

He often invites me to his place. (действительный залог)

Он часто приглашает меня к себе.

I am often invited to his place.(страдательный залог).

Меня часто приглашают к нему.

Форма страдательного залога образуется при помощи вспомогательного глагола to be в настоящем, прошедшем или будущем времени и третьей основной формы смыслового глагола.

to invite – приглашать

I am invited – меня приглашали

I shall be invited – меня пригласят.

В форме страдательного залога могут быть только переходные глаголы. Переходным в английском языке называется любой глагол, после которого в действительном залоге стоит прямое дополнение, например:

believe, build, drink, give, hear, read, take и т.д.

Непереходными глаголами называются такие, которые не требуют после себя дополнения: come, fly, live, run, think и др.

В страдательном залоге в основном употребляются Present Simple, Past Simple, Future Simple Tenses. Значительно реже употребляются Present Perfect, Past Perfect, Future Perfect Tenses, Present и Past Progressive. Форма Future Progressive, а также все времена группы Perfect-Continuous в страдательном залоге отсутствуют.

Страдательный залог (passive voice) употребляется обычно тогда, когда неизвестно, кто совершает действие. Важно лишь, какое действие совершается и кто его испытывает. Например:

I was asked to do it.

Меня попросили это сделать.

I was asked to help him, and I did.

Меня попросили ему помочь, и я ему помог.

Страдательный залог в английском языке употребляется значительно чаще, чем в русском. В предложении со страдательным залогом лицо, совершающее действие, иногда упоминается. В этом случае оно будет выражено существительным или местоимением с предлогом by .

Dick went into the street and was received by Binkie.

Как переводятся глаголы в Passive Voice

глаголом на -ся: The text are translated

Тексты переводятся

Present кратким причастием: The text is translated

Текст переведен

неопределенно-личным The student is asked.

оборотом: Студента спрашивают.

глаголами на -лся, The texts were translated every day.

-лось, -лись: Тексты переводились каждый день

Past был + краткое The texts were translated by our причастие: students.

Тексты были переведены нашими студентами.

Future Будет глагол на The texts will be translated .

или + -ся; Тексты буду переводиться

будут

краткое The texts will be translated .

причастие: by our students.

Тексты будут переведены нашими студентами.

Признаки глагола в Passive Voice.

Simple Present Passive Voice


am

is + Participle II

are

Simple Future Passive Voice.


shall be

+ Participle II

will be

Simple Past Passive Voice


was

+ Participle II

were

Как определить инфинитив глагола, стоящего в Passive Voice.

Simple Present Passive Voice

I am asked We were asked

to ask to ask

It is written It was written

(см. таблицу (см. таблицу

не правильных гл.) не правильных гл)

to write to write

Упражнение 11. Заполните пропуски глаголом to be в нужной форме и переведите предложения на русский язык.

а) 1. The book …written by Tolstoy.

2. My friend … asked at the lesson.

3. …the houses reconstructed in our town.

б) 1. Our laboratory …proved with all necessary equipment next month.

2. We…offered an interesting work tomorrow.

Упражнение 12. Выпишите недостающие формы.

Active Passive

1. The mother made 1. The pie…

the pie yesterday. yesterday.

2. The teacher asks 2. The questions… by

questions. the teacher.

3. The students answer 3. …answered by…

the questions.

4. We have finished 4. The work____.

the work.

5. She has painted 5. ___has been painted.

a portrait.

6. The girl interviews 6. The famous writer

the famous writer. ___ interviewed by the girl.

Упражнение 13. Перепишите предложения, употребив страдательный залог.

Например: His parents gave him some money. He was given some money by his parents.

1. They told him the truth. – He________.

2. He showed me his books. His books________.

3. They build new houses every month. – New houses_______.

4. They asked him some questions. He______.

5. She has typed all the letters. All the letters_____.

Упражнение 14. Скажите, какое время употреблено в следующих предложениях:

1. Since she was eleven months old Florence has been able to recite the alphabet.

2. He had been sent by the company abroad for a year.

3. The sentence can be translated into Russian in the following way.

4. The letters have been opened.

5. He was being examined by the doctor.

Неличные формы глагола

Глаголы в английском языке имеют три неличные формы: инфинитив (The Infinitive), герундий (The Gerund) и причастие (The Participle). От личных форм они отличаются тем, что:

1. не имеют лица, числа, времени, наклонения;

2. не могут употребляться в предложении как простые глагольные сказуемые.

Инфинитив

Инфинитив – неличная форма глагола, которая называет действие. Не имеет специального окончания. Показателем инфинитива является частица to, которая на русский язык не переводится, но показывает, что следующее за ней слово – инфинитив.

Например:

She likes to dance . Она любит танцевать.

She can dance . Она умеет танцевать.

A am glad to have seen you. Я рад, что повидал вас.

Инфинитив имеет 6 форм.

1. Простой инфинитив (Indefinite Infinitive)

I must go and see him in a day or five.

Я должна сходить навестить его через пару дней.

2. Пассивный инфинитив (Passive Infinitive)

There is only one thing to be done .

Есть только одно, что можно сделать.

3. Перфектный инфинитив (Perfect Infinitive).

I am glad to have spoken to him.

Я рад что (уже) поговорил с ним.

4. Длительный инфинитив (Continuous Infinitive)

She appeared to have been repaired recently.

Казалось, что она слушает.

5. Перфектно – длительный инфинитив (Perfect Continuous Infinitive).

For the last few days she seemed to have been talking to nobody.

Последние несколько дней она, казалась, ни с кем не разговаривала.

Инфинитив в предложении обычно является частью составного глагольного сказуемого, не может быть также подлежащим, дополнением, определением, именной частью составного именного сказуемого, а также обстоятельством.

Инфинитив может также входить в состав синтаксических конструкций, наиболее распространенными из которых являются сложное подлежащее (Complex object), сложное подлежащее (Complex subject) и конструкция вводимая предлогом for (for – to – infinitive Construction).

Например:

1) The door bell made her jump . (Complex object). Звонок в дверь заставил ее вздрогнуть.

2) She seemed to know Bruno well. (Complex subject). Казалось, что она хорошо знала Бруно.

3) She sat quietly and waited for Chloe to speak . Она сидела спокойно и ждала, когда Хлоя заговорит. (Конструкция, вводимая предлогом for).

Упражнение 15. Переведите предложения на русский язык, подчеркните инфинитив.

1) To live is to work and to study.

2) He wanted to visit his ill friend.

3) You must learn the new words to translated the text.

4) The lesson to be read at home is not difficult.

5) She stepped book to look at the lighted window.

6) I am sorry to disturb you.

Обратите внимание на способы перевода инфинитива на русский язык. При переводе можно использовать неопределенную форму глагола (Инфинитив), существительное, придаточное предложение (например, цели с, для того, чтобы, или определительное).

Герундий

Герундий – неличная форма глагола, которая называет действие. Герундий сочетает в себе признаки глагола и существительного и имеет 4 формы:

1) Простой герундий (Gerund Infinitive)

Stark sat without speaking.

Старк сидел молча.

2) Перфектный герундий (Perfect Gerund).

He felt better for having written the letter.

После того как он написал это письмо, он почувствовал себя лучше.

3) Пассивный герундий (Passive Gerund).

Unfortunately this silence was ruined by the sound of a door being banged.

К сожалению, эта тишина была нарушена звуком закрывающейся двери.

4) Перфектно – пассивный герундий (Perfect Passive Gerund).

In the morning light, she was ashamed of herself for having been elated the night before.

Утром е й стало неловко за свое приподнятое настроение накануне вечером.

Из 4 форм герундия в основном употребляется простой герундий.

Простой герундий (Indefinite Gerund) образуется при помощи окончания -ing, прибавляемого к основе инфинитива. Например:

to speak – speaking

to invite - inviting

Герундий в продолжении может быть подлежащим, частью сказуемого, дополнением, определением, обстоятельством.

Упражнение 16. Переведите на русский язык.

1. I like reading English books.

2. We know of her coming to Moscow.

3. He continued studying English.

4. He likes translating English stories into Russian.

5. After finishing the translation this student handed his copy-book to the teacher.

Причастие

Причастие – неличная форма глагола, которая называет действие как признак предмета или другого действия.

В английском языке есть два причастия: причастие I (Participle I) и причастие II (Participle II).

Причастие I

Причастие I имеет 4 формы:

1. Простое причастие I (Indefinite Participle I).

The street was full of people, laughing and going home.

Улица была полна людей, которые смеялись и шли домой.

2. Перфектное причастие I (Perfect Participle I).

Nike was back at the end of three weeks, having ridden an extra eighty miles.

Ник вернулся к концу третьей недели, проехав лишние восемьдесят миль.

3. Пассивное причастие I (Passive Participle I)

Cecilia had heard very little being absorbed in her own reflection.

Сесилия услышала очень немного, так как была поглощена своими размышлениями.

4.Перфектное пассивное причастие I. (Perfect Passive Participle I)

I am going the same day myself having been detained here two days.

Я сам еду в тот же день, так как был задержан здесь на два дня.

Из четырех форм причастия I в основном употребляется простое причастие I, которое показывает, что обозначаемое им действие одновременно действию, выраженному глаголом – сказуемым предложения.

While reading a book she laughed a lot.

Читая книгу, она много смеялась.

Причастие I в предложении обычно является определением или обстоятельством.

The boy reading a book is a friend of mine (определение).

Мальчик, читающий книгу, - мой друг

While reading a book she laughed a lot (обстоятельство).

Читая книгу, она много смеялась.

Having read the book she gave it to Peter (обстоятельство).

Прочтя книгу, она отдала ее Пете.

Причастие II

Причастие II (Participle II) имеет одну неизменяемую форму. От правильных глаголов причастие II образуется при помощи окончания –ed. Причастие II от неправильных глаголов дается в словаре как 3-я основная форма глагола.

Причастие II обозначает действие, которое испытывает лицо или предмет.

The boy invited by Peter is a friend of mine.

Мальчик, приглашенный Петей, мой друг.

Причастие II (invited) обозначает действие, которое испытывает лицо (the boy).

Причастие II в предложении обычно бывает определением или обстоятельством.

They walked in silence between the tables, now loaded with books.

Они молча прошли между столами, которые сейчас были завалены книгами. ( loaded – определение)

When questioned what he believed in, he answered that he believed in, republic.

Когда его спросили, во что он верит, он ответил, что верит в республику.(questioned – обстоятельство).

Причастие I и II могут употребляться как без зависимых слов, так и с зависимыми словами, а также образовывать синтетические комплексы: сложное дополнение (complex object) и абсолютную причастную конструкцию).

Сложное дополнение.

It¢s hard to get them thinking, about you, because they are too busy thinking about themselves.

Очень трудно заставить их думать о вас, так как они слишком заняты мыслями о самих себе.

Абсолютная причастная конструкция.

She looked at me, her mouth working .

Она смотрела на меня и губы ее дрожали.

Самостоятельный причастный оборот Absolute Participle Construction) – это сочетание существительного в общем падеже (или местоимения в именительном падеже) с причастием в форме Participle I, в котором существительное (или местоимение) выполняет роль подлежащего по отношению к причастию, не являясь подлежащим всего предложения. Оборот всегда отделяется запятой. Он может стоять или в начале, или в конце предложения.

My sister studying in the evening I seldom see her.

Так как моя сестра учится вечером, я редко ее вижу.

The man was ill his temperature being very high.

Человек был болен, причем температура у него была очень высокая.

Самостоятельный причастный оборот переводится обстоятельственным придаточным предложением, который начинается союзами: « так как», «если», «когда», «после того как», если он стоит на первом месте в предложении.

Если самостоятельный причастный оборот стоит в конце предложения, то он переводится самостоятельным предложением, который начинается союзами: «и», «а», «причем», «при этом», то есть осуществляется сочинительная связь.

Упражнение 17. Переведите на русский язык и подчеркните союзы.

1. My friend translating a difficult text, I helped her to find some words in the dictionary.

2. The lesson being over many students went to the reading hall.

3. All the work having, been done, we could have a rest.

4. You have many illustrations in the text-book some of them being the pictures by famous painters.

Словообразование

Пониманию английского текста и его переводу на русский язык серьезно помогает знание словообразовательных средств английского языка.

Основных и наиболее продуктивных способов расширения словарного состава английского языка два: словопроизводство (образование новых слов с помощью суффиксов и префиксов) и словосложение (соединение двух или более слов в одно), сокращения.

Кроме того, есть еще такой способ словообразования, как конверсия, то есть чередование ударений и чередование звуков.

Конверсия

Конверсия – очень продуктивный способ словообразования. Конверсия – это использование слова в качестве другой части речи, например, существительного в качестве глагола или глагола в качестве существительного.

Например:

room (n) – пространство, место to room (v) – помещать, вмещать

land (n) – земля to land – приземляться, садиться на землю

machine (n) - машина, механизм to machine – подвергать механической обработке.

Словосложение

В русском языке слова, образованные путем словосложения, имеют соединительные гласные: пароход, землемер и т.д. В английском языке соединительные гласные встречаются только в некоторых научных терминах, например:

turbojet – турбореактивный двигатель

Сложные слова в английском языке четко не отделены от словосочетаний и пишутся раздельно, через дефис или слитно. Например:

sunset – закат, sun-glasses – солнечные очки, sun-lounge – солярий, summertime – летний сезон, simmer time – летнее время, summer – house – летний домик.

Путем словосложений образуются многие сложные местоимения, наречия, предлоги и союзы: everybody, everything, everywhere, throughout, whereas, without и т.д.

Сокращения

Сокращения стали продуктивным способом образования новых слов в современном английском языке. Сокращенные слова образуются усечением начала слова (например: phone вместо telephone, chute вместо parachute, copter вместо helicopter), конца слова (например: veg вместо vegetables, choc вместо chocolate, mac вместо mackintosh), начала и конца слова (например: frig вместо refrigerator).

Упражнение 19.

Образуйте от следующих существительных глаголы и переведите их на русский язык.

aid, air, control, cause, rest, work, lift, light, stop, water.

Упражнение 20.

Образуйте новые слова путем словосложения.

а) English gas, bath, bed, ice, house, five, three, water, sun.

б) breaker, man room, mask, work, year, room, fall, flower.

Вопросы для самоконтроля

1. Что является показателем инфинитива?

2. Как переводится на русский язык Future Indefinite Tense?

3. Когда употребляется Future Indefinite Tense?

4. Как узнать в тексте сказуемое, стоящее в Future Indefinite Tense?

5. Какое место в отрицательном предложении занимают вспомогательные глаголы shall и will?

6. Что обозначает глагол в Passive Voice?

7. Дайте общую формулу образования Passive Voice.

8. Как образуется вопросительная форма с глаголом в Passive Voice?

9. Как узнать глагол в Present (Past, Future) Passive Voice?

10. Какие предлоги стоят перед дополнением в предложении с Passive Voice?

11. Что такое герундий?

12. Напишите формулу образования герундия.

13. Каким членом предложения может быть герундий?

14. В каком случае действует правило согласования времен?

15. Как образуется Participle II правильных и неправильных глаголов?

16. В каком времени форма правильных глаголов совпадает с Participle II?

17. Чем в предложении может быть Participle II?

18. Дайте формулу образования Participle I?

19. Чем может быть в предложении Participle I?

20. Что такое инфинитив?

21. Сколько форм имеет инфинитив? Назовите их.

22. Чем является обычно инфинитив на русском языке?

23. Приведите пример for-to-infinitive construction.

24. Как переводится инфинитив на русском языке?

25. Что такое конверсия? Приведите примеры.

26. Что такое словосложение? Приведите примеры.

27. Назовите основные суффиксы прилагательных, глаголов, наречий и существительных. Приведите примеры.

28. Сколько букв в англ. алфавите?

29. Сколько гласных букв и сколько гласных звуков в английском языке?

30. Какое значение имеет долгота гласных в английском языке? Оглушение и смягчение конечных согласных? Сравните с русским языком.

31. Какие типы слога вы знаете? Приведите примеры.

3.3 Тесты на проверку усвоения грамматического материала по темам, вынесенным на самостоятельное изучение

Test 1.

1. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквой «О», отличается от остальных.

1. phone 2. know 3. sorry 4. zero 5. bone 6. no 7. role

2.В каком из следующих слов звук, передаваемый «А», отличается от остальных?

1. Kate 2. age 3. mate 4. map 5. tape 6. make 7. lake

3. В каком из следующих слов звук, передаваемый “S”, отличается от остальных?

1. six 2. miss 3. bus 4. house 5. seem 6. busy

4. В каком из следующих слов звук, передаваемый “th”, отличается от остальных:

1. thin 2. thing 3. thick 4. bathe 5. bath 6.mathematics 7. path

5. В каком из следующих слов звук, передаваемый “ir” , отличается от остальных:

1. first 2. fire 3. birth 4. girl 5. bird 6. shirt 7. skirt

6. В каком из следующих слов звук, передаваемый “i”, отличается от остальных?

1. six 2. five 3. right 4. write 5. I’m 6.bite 7. mine

7. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквой “y”, отличается от остальных?

1. busy 2. city 3. pity 4. mummy 5. reply 6. sunny 7. any

8. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквосочетанием “ea”, отличается от остальных?

1. head 2. dead 3. thread 4. breath 5. beat 6. break 7. instead

9. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквосочетанием “al”, отличается от остальных?

1. call 2. tall 3. ball 4. calm 5. hall 6. all 7. talk 8. walk

10. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквосочетанием “ow”, отличается от остальных?

1. glow 2. slow 3. show 4. snow 5. fellow 6. down 7. grow 8. thrown

Test 2. Словообразование. Word Formation

I. Определили суффиксы существительных, глаголов, наречий и прилагательных.

1. Verb 2. noun 3. adjective 4. adverb

- ent, -ment, -iar, -ly, -fy, -al, - ion, -er, -ize, -ous, -ity, -sure, -y, -en, -ic, -ive, -ture, -ness, -less, -ency, -ful, -an, -able, -ry, -ity, -ate.

II. Образуйте глаголы от следующих слов, используя суффиксы:

a) -en, b) -fy, c) -ize, d) -ate и переведите полученные глаголы на русский язык.

1. central 2. sharp 3. simply 4. memory 5. justy 6. evalue 7. real 8. pury 9. bright 10. threat

III. Образуйте существительные от следующих глаголов:

1. to increase 2. to blacken 3. to characterize 4. to design 5. to memorize

6. to glorify 7. to trust 8. to release 9. to classify 10. to research 11. to widen

12. to water 13. to deliver 14. to damage 15. to influence

Test 3.

Future Simple Tense

1. I’m tired. I________ to bed.

a)shall go b) go c) am going d) would go

2. It’s late. I think_____ a taxi.

a) take b) is taking c) will be taking d) shall take

3. _____________ the question&

a) would answer b) answer c) will be answering d) shall answer

4. You _____ in Paris tomorrow evening.

a) will arrive b) arries c) is arriving d) will be arrived

5. The boy _____ this day all his life.

a) remembers b) will remember c) is being remembered

d) would remember

6. There ______ any wars in the world.

a) won’t be b) isn’t been c) wasn’t been d) wouldn’t be

7. He ____ fourteen next year.

a) is going to be b) is c) will be d) would be

8. Dad_______ Mary a personal computer, won’t he?

a) will present b)is presenting c) presents d) would present

9. Everybody thinks they ____ married.

a) won’t get b) will get c) didn’t get d) wouldn’t get

10. I’m not sure I _______ Jim at the hotel.

a) find b) will find c) would find d) is finding

Test 4.

Прямая и косвенная речь. Direct and Indirect speech.

1. John said I’m sorry to disturb you, Eliza?

a) John told that he was sorry to disturb Eliza.

b) John told Eliza he was sorry to disturb her.

c) John said to Eliza he had been sorry to disturb her.

d) John told to Eliza that he is sorry to disturb her.

2. He said, where is Jill going?

a) He asked where was Jill going.

b) He asked where Jill is going.

c) He asked where Jill was goes.

d) He asked where Jill goes.

3. Sally said, ‘I would like to buy it?

a) Sally said that she would buy it

b) Sally said she would have liked to buy it.

c) Sally said that she liked to buy it.

d) Sally told that she will buy it.

4. ‘If I had auy instructions, I would know what to do? said Mag.

a) Mag said that if she had had auy instructions she would have known what to do.

b) Mag said if she, had auy instructions she knew what to do.

c) Mag said that if she had auy instructions she would know what to do.

d) Mag told that if she has had auy instructions she would know what to do.

5. Robby asked Bobby do you know ’old Barn’?

a) Robby asked Bobby if he knew ‘Old Barn’ that was on the shrews bury Road.

b)Robby asked Bobby did he know’ Old Barn’, it was on the shrews bury Road.

c) Robby asked Bobby where ‘Old Barn’ was.

d) Robby said to Bobby did he know where ‘Old Barn’ was.

6. The doctor asked, “How do you feel?”

a) The doctor asked how did I feel.

b) The doctor asked how I felt.

c) The doctor asked how I had felt.

d) The doctor asked how I was feeling myself.

7. If I were you , I’d stop smoking’, Jeff said.

a) Jeff said that if he were him he would have stopped smoking.

b) Jeff said that he had been him he would stop smoking.

c) Jeff advised him to stop smoking.

d) Jeff said that he advised me to stop smoking.

8. ‘Could you show me these jeans, please said the boy.

a) The boy said to show him those jeans.

b) The boy asked to show him those jeans.

c) The boy asked if the salesgirl could show him these jeans.

d) The boy said that he would like to look at those jeans.

9. The teacher said to us, ‘Be quiet, please?

a) The teacher asked us be quiet.

b) The teacher told us to be quiet.

c) The teacher said to us to be quiet.

d) The teacher told us to be quiet.

10. “Don’t swim too far, dear’, asked Dad.

a) Dad asked him not to swim too far.

b) Dad asked him don’t swim too far.

c) Dad asked him wouldn’t swim too far.

d) Dad told him not to swim too far.

Test 5. Sequence of tenses.

1. Mike hoped that his friend____ him with his car.

a) would help b) will help c) helped d) will have helped

2. We didn’t know the score, but we were sure their team ________ the game.

a) has lost b) had lost c) lost d) lose

3. Yesterday Tom heard that his aunt ____ for five days.

a) was ill b) has been ill c) had been ill d) is ill

4. The children were afraid of making auy noise___ Mom ___ .

a) was sleeping b) had slept c) slept d) had been sleeping

5. He gave all his money to me because he ____ me.

a) would trust b) trusted c) had trusted d) is trusted

6. We were told that Andrew ___ to enter that college.

a) is going b) went c) was going d) would go

7. My parents decided that we ___ my birthday on Sunday.

a) would celebrate b) celebrated c) shall celebrate d) was celebrating

8. Ann hasn’t been in formatted that the lecture ___ on Friday.

a) hasn’t taken place b) wouldn’t take place d) will be taking place

9. The police found out that Bob Slant ____ in London’s suburbs at that time.

a) had been living b) lives c) lived d) were living

10. I knew that Mercury ____ the closest planet to the sun, but I didn’t feel like answering the question.

a) was b) is c) had been d) is being

Test 6.

Passive Voice

1. The letter and the parcel ____ tomorrow.

a) will be post b) will have been pasted c) will be posted

d) would be posted

2. Nick ____ to be a very industrious person.

a) has been know b) is known c) is been known d) was known

3. Look! The bridge ____.

a) is being repaired is been repaired c) has been repaired

d) has being repaired

4. In Greece the Olympic Games ____ once in four years.

a) were held b) are being held c) were helding

5. The problem ____ for three years, but they haven’t got auy results.

a) has been studied b) has being studied c) was studied

d) is being studied

6. This book ____ by the end of September.

a) would been republished b) will have been republished

c) will been republished d) is being republished

7. A police car came when the injured man ____ man the road.

a) was being carried off b) was been carrying c) has been carried off

d) is being carried of

8. I _______ to the new director yesterday.

a) am introduced b) was introducing c) have been introduced

d) was introduced

9. Many different languages _____ in India.

a) speak b) spoke c) are speaking d) are spoken

10. The theory _______ in the past.

a) has been well received

b) has well received

c) was well received

d) was well receiving

Test 7.

Non - finite forms of the verb

1. As it is late I suggest ____ by taxi.

a) them to go b) to go c) going d) go

2. I can’t watch TV with you ____ in front of it!

a) stand b) to stand c) stood d) standing

3. He enjoys ____ tennis.

a) play b) playing c) to play d) to be playing

4. Is there anything in that new magazine worth ____?

a) to read reading c) read d) to be reading

5. I really must stop ______.

a) to smoke b) smoking c) being smoking d) smoke

6. Do you enjoy ____?

a) to teach b) teaching c) being taught d) teach

7. Would you mind ___the front door?

a) to close b) closing c) to be closing d) close

8. Although I was in a hurry, I stopped _____ to him.

a) to talk b) talking c) is being talking d) talk

9. Avoid ____ and you’ll feel soon.

a) to overeat b) being overeated c) being overeated d) overeat

10. I’ll always remember _____ you for the first time.

a) to meet b) meeting c) meet d) met

Test 8.

Simple Tenses. Direct and indirect Speech. Sequence of Tenses. Passive Voice. Non - finite forms.

1. The weather forecast said that _______.

a) it will rain in the afternoon b) it would rain in the afternoon

c) it rains in the afternoon d) it will be raining in the afternoon

2. St. Basil’s Cathedral _______ in the mid - 18th century in memory of the vixtory over Kazan.

a) built b) was built c) was builted d) had had been built

3. Sames said that he ___________ a horse before.

a) never rode b) has never ridden c) had never ridden

d) would never ride

4. I know Nora Parker. I ________ her at a party a couple of weeks ago.

a) met b) have met c) had met d) was met

5. Alise said that her parents ______ in a week.

a) will come back b) comes back c) would come back

d) had come back

6. You’d better ______.

a) not to worry b) to stop to worry c) stop worrying d) stop worry

7. I can’t understand why ______ this mistake again.

a) make you b) you make c) you do d) you have made

8. By this time next month I _____.

a) will retire b) retire c) will have retired d) retired

9. You _____ to report it to the police as soon as possible.

a) supposed b) are supposed c) suppose d) will suppose

10. She tried to be serious but she couldn’t help _____.

a) to laugh b) laughing c) herself to laugh d) herself laughing

4. Методические рекомендации для организации самостоятельной работы с текстом

Для того, чтобы текст стал реальной и продуктивной основой обучения всем видам речевой деятельности, важно научиться разнообразным манипуляциям с текстом на пред текстовом, текстовом и после текстовом этапах. Знание таких приемов позволяет овладеть навыками и умениями самостоятельной работы с текстом и подготовки речевых высказываний различного типа.

Приемы оперирования с материалом текста и соответствующие упражнения не пред текстовом этапе предназначаются для дифференциации языковых единиц и речевых, образцов их узнавания в тексте и овладение догадкой для формирования навыков вероятностного прогнозирования.

На текстовом этапе предполагается использование различных приемов извлечения информации и трансформации структуры и языкового материала текста. На после текстовом этапе приемы оперирования направлены на выявление основных элементов содержания текста.

4.1. МУ для организации самостоятельной работы с текстом

1. Прочтите заголовок текста.

2. Выпишите незнакомые слова.

3. Определите по формальным признакам синтаксическую функцию как известных, так и неизвестных вам слов.

4. Сделайте предварительный перевод заглавия, заменяя незнакомые слова неопределенно - личными местоимениями.

5. прочтите текст, определите его тему двумя - тремя словами.

6. Прочтите еще раз первый абзац.

7. Подумайте, встречаются ли в первом абзаце слова заглавия. Помните, что известные слова могут быть представлены синонимами или описательно.

8. Посмотрите, есть ли в абзаце слова, близкие по форме неизвестному слову.

9. Определите, одинаковы ли подлежащее абзаца и подлежащее заголовка.

10. Определите, одинаковы ли сказуемые (дополнения) в абзаце и заголовке.

11. Читайте следующие абзацы, выписывая из них законченные в смысловом плане отрезки, содержащие слова заглавия.

12. Преобразуйте, если необходимо, полученные отрезки в двух- или трехсоставные предложения так, чтобы известные слова выполняли одну и ту же синтаксическую функцию.

13. Сравните главные члены и дополнения в полученных предложениях. Убедитесь в том, что в заглавии было выражено незнакомым вам словом, а в полученных предложениях в роли сказуемого появились слова, известные вам. То же относится к подлежащему и дополнению

4.2 Пример работы с текстом :

Текст

The last bus to Donington - on - Bain

John Tryer reports on the local problems of a national crisis - how people without cars can move about in the country.

Last Monday the little village of Donington - on - Bain, deep in the Lincolnshire woods, lost its last contact through public transport with the outside world. Once Donington (pop. 236) boasted its own railway station. That closed a generation ago, and on April I the two bus services, to Lincoln in one direction and Louth in the other, were withdrawn. Now the villagers of Donington, a third of whom do not own a car, face a three-mile treck for the nearest bus route.

Lincolnshire is not a good bus country, with the population scattered around in little pockets over the flat, rich farmland.

The buses have to cover long distances from place carrying don’t make enough money on these journeys, and that even using the money they make on the busy routes to pay for the less busy ones they can’t make ends meet. So they back the services. There are fewer buses. Fewer people find the service they need.

What are they going to do when the services stop? It game as a shattering blow to Donington - on - Bain. “They’ve got no right to leave us here without a bus” said Eva Traves, a 56 year - old housewife who has lived in the village for 36 years. “We’ve ever such a lot of elderly people here. How are they going to get out?”

“My husband Ron was in hospital at Louth recently and I visited him every day. I couldn’t do that now, unless somebody took me in their car. The nearest bus is at South Willingham, three miles away.”

Donington’s local councilor, Charles Turner, was one of the first to be hit by lost service. Unlike Ron Traves, who rides on a scooter to the meetings in the Louth this week.” Turner says that some 35 per cent of the Donington people, especially in the old people’s bungalows and the council houses, do not have a car.

All hope, however, is not lost. Louth Rural District Council is trying to persuade a local firm to run a bus service to and from Donington two days a week. The trouble is that it will not do so unless the council underwrites the costs at the rate of € 7 a day. The Council has refused, but its clerk, Bryan Spence, is trying to talk the firm into haying a few experimental runs to see what happens.

Unless something is done, the drain of people from villages to the towns will continue, which cannot be healthy. If there are more people in the villages it will be easier to justify buses to them. Many councilors seem to cling to the mistaken belief that all villagers are two - car families when in fact many do not even have one.

Предтекстовый этап

1. Would you improve your reading skills?

a) Read and underline the word which is the same as the first one given^

last lost told bold

list told

lots hold

last cold

b) Here is a series of two expressions. They are sometimes different. Go through the list and when the expressions are different, underline the word that differs in the second expression:

bus services bus services

well paid well said

old looking cold looking

one-way one day

few passengers a few passengers

the drain of people the train of people

he’s hit by the lost service he’s hit by the lost servant

who lives in the village? who leaves for the village?

they can’t make meet they can’t make ends meet

c) Find the word which means the same things as the word mentioned:

carry run little large wood oak

take big tree

drive small forest

ride nice land

2. a) Will you read the following passage and find 4 words with the suffix “tion” in it? What effect does the suffix have on the meaning of the words?

Once, Donington (population 236) had its railway station. That closed a generation ago, and on April I the two bus services, to Lincoln in one direction and Louth in the other, were withdrawn.

b) In the first sentence you can see the word “villager”. Can you find another word formed in the same way?

Now villagers of Donington face a three - mile treck for the nearest bus route. Donington’s is local councilor was one the first to be hit by the lost service.

c) Will you read the sentences and find the equivalents of the following words:

cut back…

The last two bus services were withdrawn.

thrown about…

Lincolnshire is a country with the population scattered around in little pockets over the flat, rich farmland.

taking:…

The buses have to cover long distances from place to place carrying only a few passengers at a few passengers at a time.

3. Read the following passage and select the appropriate link-words from the list given below:

All hope…1 , is not lost. South Rural district Council is trying to persuade a local firm to run a bus service to and from Donington two days a week,…2 . Is that it will not do so…3 the council underwrites the costs at the rate of €7 a day. The council has refused,…4 its clerk is trying to talk the firm into having a few experimental runs.

1 2 3 4

thus The only result on the condition if but

however As a matter of under the circum- however

in this way fact stances yet

in addition The trouble unless and

this

4. The title, the first sentence and the first words of each paragraph of an article have been given below. Pick the points that you think are mentioned in the article.

The last bus to Donington - on - Bain

Last Monday the little village of Donington - on - Bain, deep in the Lincolnshire woods, lost its last contact through public transport with the outside world.

Lincolnshire is not a good bus country… .

The buses have to cover… .

But what … .

It game as… .

Donington’s local councilor… .

All hope, however… .

Unless something is done… .

The article tells us/mentions:

- about one of the local problems of a national crisis

- that the fact mentioned in the article be a tragedy with the villagers

- that the situation doesn’t seem to improve soon

- how people without cars can’t move about the country

- how the little village lost its last contact through public

- what problem the villagers of Donington face

5. Work in groups of two.

a) Look at the following word combinations and think of a story that might combine them all. You may reoder them in any way you want to using any form of the verb:

to lose a contact, two bus services, to make ends meet, to cling to the mistaken belief, to be withdrawn, to carry a few passengers at a time, to be hit by the lost service, the drain of people from the villages to the towns, to persuade a local firm.

b) When you have decided upon the story, tell the story to your partner. Then listen to that of your partner. Ask each other as many questions as you can to learn further details or clarify some points.

Текстовый этап

1. Read the text “The last bus to Donington - on - Bain” and a) underline the sentences that best sum up the main idea of each paragraph; b) reorder the words according to what happens in the passage. When you have finished, discuss the order you decided on with other groups.

2. Would you mark the position where Donington - on - Bain is on a map? Indicate all the roads and neighboring cities mentioned in the text, please. (Дается контурная карта.)

Послетекстовый этап

1 . Please, complete the following statements with phrases :

1.The last bus services to the little village of Donington - on - Bain were withdrawn because… (there are a few passengers at a time; there are passengers; there are no buses; there are few people in the village)

2. The villagers need the bus service badly because …(not all of them have a car; they have a three-mile walk to the bus; some people travel by bus; they haven’t got any other transport)

3. Louth Rural District Council is trying to persuade a local firm to run a bus service to and from Donington … (every day, every other day; two a week; from time to time)

4. The local firm wants the Council to underwrite the costs at the rate of €7 a day and the latter…(has agreed; doesn’t know what to do; is discussing the problem; has refused)

5.The drain of people from the villages to the towns will continue if…(all the villagers haven’t got a car; public transport is withdrawn; the villages are situated far from the railway station; the living conditions of the villagers are improved)

2 . Answer the following questions, selecting the right answer :

1. Who wrote this text? (author’s name and occupation)

2. What is the aim of the message? (informing; teaching; entertaining)

3. What is the author’s intention in this messages? (There may be more than one answer.) (to amuse the reader; to predict what the future of an English village; to criticize society; to teach us something about life in the future)

4. What is the author’s attitude towards the problem he describes? (indifference; sympathy; pity; admiration; anxiety; detachment hiding concern; criticism)

5. Do you think the article its aim? Why? (yes; no; probably; perhaps)

4.3. Тексты для самостоятельной работы студентов.

1. Read the text “Mr. Holland’s Dream”

When Mr. Holland was a young man, he played a lot of football, and he had always been thin and very strong. But then he worked in an office for many years, and he drove to work in a car, so when he was forty, he was fat and very soft, and he didn’t wish to get fatter and softer every year.

One day one of his friends said to him: “Would you like to be thinner, Fred?”

“Of course, I would”. Mr. Holland answered.

“Well”, his friend said, “stop going to your office by car, and get a bicycle”.

Mr. Holland had not ridden a bicycle for many years. “It’s very hard to learn to ride a bicycle again at your age”, his wife said.

But it was not too hard for Mr. Holland to do. He usually sat in his living room and read the newspaper in the evening, but he bought a bicycle for his birthday and practiced riding it every evening instead. He hope that it would help him to get thinner, and he got a lot of pleasure from it.

He found little roads which not really very narrow, but were too narrow for cars, and there he got away from the nasty noises of the city, which were becoming too much for him. They were not really very loud, but they were too loud for Mr. Holland.

Then he began to go his office by bicycle. Sometimes all the cars stopped at a red light, and he went past them to the front, because his bicycle was narrow. Then he was very happy.

Yesterday he stopped at a red light, and a man came up behind him on another bicycle. he stopped too and to Mr. Holland, “Have the police taken your driving licence away too?”

I. Put the sentences in the correct order.

1. Then he began to go to his office on his bicycle.

2. He usually sat in his living room and read the newspaper.

3. It was not too hard for Mr. Holland to ride a bicycle.

4. He found little roads which were not really very narrow.

5. When Mr. Holland was a young man, he played a lot of football.

6. When he was forty, he was fat and very soft.

7. Mr. Holland hadn’t ridden a bicycle for many years.

8. He didn’t wish to get fatter and soften every year.

9. When all the cars stopped at a red light Mr. Holland went past them, because his bicycle was narrow.

10. Another man stopped too and said to Mr. Holland “Have the police taken your licence away too?”

II. Answer the following questions.

1. What is Mr. Holland’s dream?

2. When did he play a lot of football?

3. Why had he always been thin and very strong?

4. Why did he become fat and very soft?

5. What was the advice of one of his friends?

6. Was it hard to follow this advice? Why?

7. What did he usually do in the evening?

8. What would help him to get thinner?

9. Where did Mr. Holland practice?

10. Did he stop at the red light?

11. Why did a man behind him ask: “Have the police taken the driving licence away too?”

III. Circle the correct answer.

1. Was Mr. Holland fat or this when he was young?
A. He was slim C. He was thick

B. He was thin D. He was fat

2. What was he like when he was forty?

A. He was fat C. He was thick

B. He was thin D. He was slim

3. Who told him to get a bicycle?

A. His son did C. His mother did

B. His wife did D. A friend

4. Was it hard for him to learn to ride a bicycle again?

A. Sometimes it was to learn to ride a bicycle again

B. Yes, it was very easy

C. Yes, it was very hard

D. No, it wasn’t

5. When did he practice?

A. In the evening C. On his birthday

B. In the morning D. At weekends.

6. Did he enjoy riding his bicycle?

A. Yes, he did C. No, he didn’t

B. Fifty-fifty D. Sometimes

7. Why did he like narrow roads?

A. Because they were crowded

B. Because they were very clean

C. Because they were noisier

D. Because they were less noisy

8. Why could he go past cars at red lights?

A. Because he didn’t have to stop at them

B. Because he was very ambitious

C. Because he didn’t know traffic rules

D. Because his bicycle was narrower

9. Had the police taken Mr. Holland’s driving licence away?

A. No, they hadn’t C. Yes, they had

B. Just checked it D. He left it at home

10. Had they taken the other man’s away?
A. No, they hadn’t C. He left it at home

B. Just checked it D. Yes, they had

1. Read the text «Scenarios»

Making up stories about the future might seem a curious occupation for grown-up executives. But there was a time, in the 1970s and early 1980s, when scenarios were a familiar part of the planning process. They then fell out of fashion for a while, as did strategic planning overall. Now that strategy is making a comeback, so are scenarios. In essence the scenario technique consists of describing a range of possible future. Let us suppose that the Chinese economy collapses, or that it flourishes: that the Internet enriches the telephone companies or drives them out of business. What then?

The aim is not to make predictions, but to provide a framework into which subsequent events can be fitted. If executives have thought out the possible outcomes, they should be quicker to react when one of them arrives. As Arie de Geus, former head of planning at Shell, puts it, they can remember the future.

Since the oil industry vats single investments such as refineries or petrochemical complexes, scenarios applealed as a from of risk analysis. What would happen in the oil price soared or plummeted? What was the probability of a given host government collapsing, or nationalizing the industry?

Then came the reaction. In a recent book, The Living Company, Mr. de Geus describes how in the 1980s, Shell’s senior executives became skeptical. Making up stories, they said, was great fun and good public relations. But how many decisions could be attributed directly to the scenario process?

Over the last 10 years, says Roger Rainbow, Shell’s present head of planning, there has been more emphasis on getting the managers involved. “The trend has been to get them to bring scenarios into their decision processes,” he says. “We need to help people to make decisions on quite specific issues, down to the level of a specific strategy in a given country, or a specific project.”

At the same time, he reports. there is a rising level of interest outside. “We get one or two companies a week calling us up to ask our advice on scenarios. If we were a consultancy, we’d be making a lot of money.” There are a number of consultancies doing just that. Northeast Consulting, of Boston, was founded by a group of consultants who had previously done scenario work for IBM.

According to Keith Anderson, senior associate for Northeast Consulting Resources in Europe, the difference in origins is fundamental. Where Shell began with geopolitical change, the computer industry was more concerned with detailed developments in technology.

As Mr. Anderson puts, the task is not merely to describe possible future, but to identify the preferred one and work to bring it about. Microsoft, he observed, was dismissive about the Internet at the outset. When it perceived its mistake, it set out not merely to catch up, but to take a lead in determining how the Internet developed.

By Tony Jackson

from the Financial Times.

2 . Number this information in order it appears in the text:

1. People call Shell in order to ask how to develop and use scenarios.

2. At Shell, they get managers to participate more in developing scenarios.

3. Several consultancies are working in the area of scenarios.

4. People outside Shell are getting more interested in scenarios.

5. At Shell, managers have to make decisions on particular projects.

6. Northeast Consulting was started by people who had worked at IBM.

3 . What do these figures refer to in the text?

1. 1980s

2. 1970s

3. 10

4. Choose the correct alternative:

1. If the price of something soars , it

a. stays the same

b. falls really very quickly

c. increases by a lot very quickly

2. If the price of something plummets , it a stays the same

a. stays the same

b. falls really very quickly

c. increases by a lot very quickly

3. If you undertake something, you

a. carry it out

b. take it over from someone else

c. plan to avoid it

4. If something appeals , it looks

a. uninteresting

b. attractive and interesting

c. boring

5. If a government collapses, it

a. loses power

b. gains power

c. stays in power

5 . All of the following statements are false. Your task is to correct them:

1) Scenarios are of no real practical use

2) The scenario technique involves thinking of one possible series of future events.

3) Scenarios were a part of strategic planning right through the 1980s.

4) Executives started to use scenarios before the Second World War

5) Getting executives to make up stories is a normal thing to do.

6 . Translate the following sentences into good Russian.

1) Scenarios fell out of fashion for a while, as did strategic planning overall.

2) Since the oil industry undertakes the vast single investments such as refineries or petrochemical complexes, scenarios appealed as a from of risk analysis.

3) Making up stories about the future might seem a curios occupation for grown-up executives.

4) In essence, the scenario technique consists of describing a rang of possible futures.

5) If we were a consultancy, we’d be making a lot of money.

6) At the same time there is a rising level of interest outside.

7) What would happen if the oil price soared or plummeted?

8) The aim is not to make predictions, but to provide a framework into which subsequent events can be fitted.

9) When it perceived its mistake, it set out not merely to catch up, but to take a lead in determining how the Internet developed.

10) Over the last 10 years, says Roger Rainbow, Shell’s present head of planning. there has been more emphasis on getting the managers involved.

7. Explain these words in English:

1) Framework - ____________

2) Collapse - _______________

3) Economy - _______________

4) Prediction - ______________

5) Strategy - _______________

6) Government - ____________

7) Fashion - _______________

8) Development - ____________

9) Decision - ________________

10) Consultant - __________

1. Read the text «Nelson’s management style could have come from a modern textbook»

Millions find it hard today to identify white European males, and 20th century warfare has made it almost impossible to use war leaders of the past as role models for the present. Yet leaders and heroes are still needed, and Nelson’s characters and his preparation for the Nile adventure, still make him an example for everyone, black or write, male or female, British or otherwise. The reason lies less in what he did, more in how he did it.

Even in the toughest boardroom, battle, very few people today have to carry the level of responsibility Nelson bore in 1798. Yet the way he bore it could have come from a modern textbook:

- developing teamwork with defined roles and close personal relationships;

- allowing the expression of different ideas;

- providing clear, shared and understandable goals;

- permitting participation in decision-making;

- encouraging initiative;

- promoting sense of ownership and commitment.

All today are at least recognized as valuable, and all were present in his conduct of the campaign. If he had had time to write books, he could have advanced management theory by two centuries.

In 1978, he faced something which management-speak would call “a challenge”. The would seems hopelessly inadequate. With continental Europe controlled by revolutionary Franc, the Royal Navy had been forced to leave the Mediterranean. In Toulon, the French were preparing a colossal fleet and army - 17 major warships with more than 300 troop ships. Nelson was selected to find it and, if possible it. He was only 39 years old and had never commanded a fleet before, yet in London his task was seen as crucial to all Europe’s destiny.

Before his fleet assembled, he knew several of his captains personally and the rest by reputation. Immediately after their rendezvous, he began to work upon all of them the wonder of his command, the magic “Nelson touch”. Asking them to come in turn to the ship, he encouraged them into informal open discussions - an unheard - of combination of briefing and brainstorming. While always knowing who was in charge, their common understanding grew so great that later, paraphrasing Henry V, he said: “I had the happiness to command a band of brothers.”

By Stephen Howarth

From the Financial Times.

2. Train your reflective mind! Answer the questions

a) The article states that 20th century warfare has made it almost impossible to use war leaders of the past as role models for the present. Do you agree? Why or why not?

b) Can a military style be used in business today? Do you know such examples?

c) Why would Nelson have advanced management theory by two centuries if had written books?

d) Management-speak is the language of management books. Why is the word “challenge” inadequate, or not enough, to describe what Nelson had to do?

e) How far can military-type methods be used by business leaders?

3. Number these things in order they are mentioned in the article:

a) letting people say what they want

b) giving clear aims to people

c) getting people to work together

d) getting people to feel they belong to the organization

e) getting people to decide and do things on their own

f) allowing people to take part deciding things

4. What do these figures to in the text?

1) 5

2) 17

3) 20

4) 300

5) millions

6) 39

7) 1798

8) 1759

5. Find adjective in the text that describe the following:

1) the common understanding among Nelson’s officers of what they had to do

2) the combination of briefing and brainstorming

3) Nelson’s discussions with the officers

4) the “Nelson touch”

5) the task facing Nelson

6) the French fleet

1. Read the text «The Unforgiving demand of “Six sigma” process controls»

The term “six sigma” is one familiar to statisticians. In practical terms, it means reducing the defects in a process to just three per million. It is thus an extremely demanding target for quality control.

The term was thought up 10 years ago by the US electronics group Motorola, based on Japanese methods of totals quality management. The approach is particularly suited to the high-volume, high precision electronics industry. For example, a mobile phone such as Motorola produces might contain 400 components. If a company operates to two-sigma - 45000 defects per million - on each part, the chances of the phone being defective are far too high.

General Electric is now in its second year of applying six sigma across its businesses. Last year, it spent $200m on the initial parts of the programme. This year it aims to spend $300m and expects cost savings in the year of $400-500m: that is, a profit of $100m-200m.

Six sigma is by no means confined to manufacturing. GE Capital, the financial services division of General Electric, applies it to processes ranging from billing to various kinds of customer. Denis Nayden, president of GE Capital, says that in practical terms that hard part of applying six is obtaining real data. “It’s highly dependent on the data you have,” he says. “And given all the businesses we’re in, the data are all different.” Thereafter, he says: “The real question is whether you can put the right model in place, so the process has fewer moving parts and less things to break down. It’s very important to change the process fundamentally. You need to change the whole behavior of the company, to become more responsible to the customer.”

This last part is crucial. GE Capital surveys its customers regularly - some monthly or quarterly, depending on their business - to check their performance. “It’s very important that the customer is engaged in this,” Nayden says. “We use a score card, whereby customers identify what’s going wrong and what we should focus on.”

By Tony Jackson

from the Financial Times

2. Questions to the text:

1) What does the term “six sigma” mean?

2) How often does GE survey its customers?

3) When was the “six sigma” term introduced?

4) If a company operates to two sigma, is the a big chance you will gat a detective product?

5) Where was the “six sigma” approach equally suitable for all goods?

6) Is the “six sigma” approach equally suitable for all goods?

3. What do these figures refer to in the text?

1) 2 9) 6

2) 200 10) 3

3) 400 11) 10

4) 400-500

5) 45.000

6) 100-200

7) 300

8) 10.000

4. True or false? Read the statements and correct that false ones.

1) GE says six sigma makes it more aware of customers’ needs.

2) GE changes the way it does things when it applies six sigma.

3) GE has found it easy to apply to different activities.

4) GE only uses six sigma in manufacturing.

5) GE expects to save over $400 million in the second year by using it.

6) GE spent $200 million on six sigma in the first year.

7) GE has been using six sigma for three years.

5. There are certain contractions used in the article, such as “the US” which refers to the United States, or “GE” which is General Electric.

Here is a list of some more widely-used contractions. Can you say what they stand for?

1. NBA 2.NHL 3.GB 4.UK 5.NY 6.USSR 7.HR 8.HP 9.RD 10.R’n’B 11.R’n’R 12.TGIF 13.WC 14.e-mail 15.UN 16.NATO 17.CV

6. Use the words and phrases separated by slashes and add the missing to make complete sentences about GE, based on the article. Each slach indicates one missing word, and the words in brackets have to be put into their correct grammatical form.

1) Mr. Nayden (think) it /very important/ customers should / (involve)/ the process

2) /involvement/ customers/extremely/

3) GE (use) /score card, where customers (show) what (need) (improve) /what it/ concentrate/.

4) GE Capital (question) /customers regularly - some /week, some /month, some /three months: /depend) /their type /business - /order / check how it / (do)

1. Read the text «Amusement park»

I always say that I am not little any more and I am not interested in any theme parks. When my classmates invite me to go there with them I always: “No, I am busy doing more interesting things than going to the amusement park.”

But last weekend I felt sorry that I told everybody at school that. Last weekend my little sister had her birthday and asked me to take her to the amusement park. What could I do? Of course, I went with my sister to the amusement park. It took us half an hour to get to the park by the underground. At first my sister rode on a merry-go-round. She took a ride on a white horse while I watched her. The merry-go-round moved very fast but my little sister was not afraid. Then she saw a roller coaster. It was low and high hills and a tram ran up and down them. She enjoyed the ride very much. Then we came up to the Big Wheel. I was tired of watching my sister and that time I decided to take a ride on the Big Wheel. My sister and I got into the car. There are four seats in each Wheel car. We waited a little and then I saw two girls from my class. They saw me, laughed and took their seats in our car. They had a very good time and laughed a lot. I think they laughed at me. My sister also had a great time… But not me…

Find in the text the sentences with these words and word combinations and write them out:

1) Я больше не маленький

2) Мне стало жаль

3) Она попросила меня отвести ее в парк аттракционов.

4) Я наблюдал за ней.

5) Поезд ехал вверх и вниз.

6) Я устал наблюдать за своей сестрой.

7) Моя сестра и я сели в вагонетку.

Lexical Work: fact/quickly

1) The planes fly fact

2) Peter can run fast

3) Look! Helen is writing very fast!

4) My father drives very fact.

5) You are talking very fast. Please, talk more slowly.

***

1) The bell rang and the children ran quickly to the door.

2) Helen heard a noise outside ran up to the window.

3) The children were walking slowly, when they saw the river they quickly ran to it.

4) Tom Sawyer hated to wash himself with soap. He usually did it very quickly.

5) The teacher asked the question and it was Samuel who answered very quickly.

2. Fill in quickly or fast.

1) I can ride a bike very_______.

2) In the morning Pete could not find his bad but his mother did it_______.

3) Mary hated soup. At the lunch time she was eating the soup very slowly but when her mother gave her ice cream she ate it________.

4) The children were skating. Helen was skating ______. But when she saw her friend Daniel she stopped ________ and called him.

5) There were one hundred pieces in the puzzle. The children did the puzzle_____. It took them only half an hour.

6) We were walking along the street ____ but when we saw a new beautiful sweet shop we ____ decided to get in and eat something tasty.

4.4 Клише, используемые при реферировании текста или статьи

I. The title of the article. - Название статьи.

1. The article is head - lined … - Статья называется…

2. The head - line of the article I have read is… - Статья, которую я прочитал, называется …

3. It is (en)titled… - Она называется…

II. 1. The author(s) of the article is (are) … - Автором(-ами) этой статьи является (являются)….

2. The article is written by … - Статья написана …

3. It is (was) published in … - Она (была) опубликована в …

III. 1. The main idea of the article is … - Основная идея статьи заключается в том, что …

2. The article is about … - Статья о …

3. The article is devoted to … - Статья посвящена…

4. The article deals with … - Статья имеет дело с …

5. The article touches upon … - Статья затрагивает …

6. The purpose (aim, objective) of this article is to give … - Цель этой статьи дать …(читателям определенную информацию о …) - (the readers some information on …)

IV. 1. In the first part of the article the author speaks about … - В первой части статьи автор говорит о …

2. The author shows … - Автор показывает …

3.The author defines … - Автор определяет …

4.The author underlines … - Автор подчеркивает …

5.The author notes … - Автор отмечает …

6. The author emphasizes (marks out, pints out) … - Автор выделяет …

7. First of all it is necessary to underline… - Прежде всего необходимо подчеркнуть ….

8. The author begins with the describing … - Автор начинает с описания …

9. According to the text … - Согласно тексту….

10. Further the author reports (says) that … - Дальше автор сообщает, что…

11. In conclusion … - В заключении …

12. The author comes to the conclusion that … - В заключении автор приходит к выводу, что…

13. The author concludes by emphasizing the fact that … - Автор заканчивает выделением такого факта, как …

V. 1. I find the article interesting. - Я нахожу, что статья интересна.

2. I consider the article important. - Я считаю, что статья важна.

3. I found the article of no valus. - Я нахожу, что статья не имеет большой ценности.

4. The article holds much new for (to) me. - Статья содержит много нового для меня.

5. Список рекомендуемой литературы

1. Р.В. Резник, Т.С. Сорокина, Т.А. Казарицкая, И.В. Резник. «Грамматика английского языка», Москва, 2004г., издательство центр «ТОК»;

2. Л.И. Кравцова «Английский язык», Москва, «Высшая школа», 2004 г.;

3. Т.Ю. Дроздова «Everyday English», Санкт-Петербург, издательство «Химера», 1999 г.;

4. Г. Выборова, К. Махмурян, О. Мельгина «Тесты по английскому языку», Москва, «АСТ- Пресс», 2000г.;

5. Т.Г. Николенко «Тесты по грамматике английского языка», Москва, «Айрис Пресс», 1998г.;

6. О.В. Зубанова «Английская грамматика в таблицах и упражнениях», Москва, Менеджер, 1998г.;

7. Raymond Murphy «Essential Grammar in USE», Cambridge University Press, 1990г.;

8. Большой справочник для школьников, Москва, Дрофа, 2004г.;

9. Англо-русский, русско-английский словарь, Москва, «АСТ - Пресс», 2001г.

6. Приложение А

Ключи к тестам

Тест 1

а)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

б)

11

6,14

8

15

9

3

10

4

4

12

Тест 2

а)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

б)

8

11

4

6

12

1

10

7

3

9

Тест 3

а)

1

2

3

4

5

6

б)

2

9

10

1

9

5

Тест 4

а)

1

2

3

4

5

6

б)

9

10

9

5

8

11

Ключи к упражнениям

Упражнение 1

1. Высокое падение на слове go придает вопросу доп. эмоциональный оттенок (заинтересованность, раздражение и т.д.)

2. Высокое падение на do и sure придает эмоциональность диалогу (неуверенность первого и убежденность второго собеседника).

3. Высокое падение + низкий подъем на словах sorry и vase показывают сожаление говорящего, а высокое падение на all показывает, что он прощен.

4. Первое предложение нейтрально. В ответной реплике высокое падение на said свидетельствует о том, что говорящий не верит в то, что были найдены, намекая на то, что возможно они были украдены.

5. Высокое падение на late и подъем на right придает диалогу сердечность и искренность.

6. Высокий подъем на hurt выражает беспокойство. Низкий подъем на serious говорит о стремлении собеседника успокоить, заверить в том, что ничего страшного не случилось.

7. Низкий подъем на home показывает, что это не приказ, а вежливое предложение, говорит о дружелюбии, гостеприимстве. Ответ реплика - общий вопрос.

Упражнение 2

С восходящим током произносятся предложения: 2, 3, 4, 6, 9, 11, остальные с нисходящим.

1. Кто там?

2. Вы заняты?

3. Вы можете мне помочь?

4. Можно вас спросить?

5. Он всегда встает очень рано.

6. Пожалуйста пригласите ко мне Майкла.

7. Я не артист.

8. Какой прекрасный весенний день!

9. Это ваш учебник?

10. Добро пожаловать в Сибирь. - Спасибо. Как хорошо побывать здесь.

11. Вы из России?

12. Ваш билет, пожалуйста.

Упражнение 3

3,4,6 - предложения

Упражнение 4

1. shall; 2. will; 3. will; 4. shall; 5. will.

Упражнение 5

1. They will live in Moscow. 2. Will you go to the library tomorrow? - Yes, I shall. No, I shall not. 3. I shall not translate this text. 4. They will be goods pupils.

Упражнение 6

1. worked; 2. would come; 3. had studied

Упражнение 7

1. said; 2. say; 3. tell; 4. tell; 5. told.

Упражнение 8

1. She told me that she could ride.

2. They said that they were ready to start work.

3. He told me that it was easy.

4. Mary said that she had bought the tickets.

5. They said that they would help me.

6. She asked me what they wanted.

The teacher ordered us to finish our work.

Упражнение 9

1. Я не знал, где жил наш учитель.

2, Она была уверена, что мы придем.

3. Они сказали, что они немного знают английский.

Упражнение 10

1.She said that she could read English books.

2. He knew that we should go to the cinema.

3. I was sure that I had seen her yesterday in the street.

Упражнение 11

a) 1. was

2. was

3. Are

b) 1. will be

2. shall be

Упражнение 12

Passive: 1. was made

2. are being asked

3. The questions are answered by the students.

4. have been finished

5. A portrait

6. is interviewed

Упражнение 14

1. He was told the truth.

2. His books were shown to me.

3. New houses are built every month.

4. He was asked some questions by them.

5. All the letters have been typed by she.

Упражнение 15

1. was - Past Simple Active Voice has been able to recite - Present Perfect Active Voice с инфинитивом глагола to recite

2. had been sent - Past Perfect Passive Voice

3. can - модальный глагол Present Simple + Passive Infinitive be translated

4. have been opened - Present Perfect Passive Voice

5. was being examined - Past Progressive Passive Voice

Упражнение 16

1. Мне нравится читать английские книги.

2. Мы знаем о ее приезде в Москву.

3. Он продолжил изучение английского языка.

4. Ему нравится переводить английские рассказы на русский.

5. Окончив перевод этот студент отдал свою тетрадь учителю.

Упражнение 17

1. Так как моя подруга переводила трудный текст, я помогал ей искать некоторые слова в словаре.

2. Когда уроки закончились, наши студенты пошли в читальный зал.

3. Так как вся работа была выполнена мы смогли отдохнуть.

4. В вашем учебнике много иллюстраций некоторые из них являются картинками известных художников.

Упражнение 18

aid to aid - помогать

air to air - проветривать

control to control - управлять, руководить

cause to cause - причинять, заставлять

rest to rest - отдыхать

work to work - работать

lift to lift - поднимать

light to light - освещать

stop to stop - прекращать

water to water - поливать

Упражнение 19

Englishman, icebreaker, housework, fiveroom, waterfall, sunflower, bedroom, bathroom, tree-room, five - year, gas - mask.

Упражнение 20

to act - actor - актер

to write - writer - писатель

to read - reader - читатель

to speak - speaker - оратор

to direct - director - руководитель

to drive - driver - водитель

to visit - visitor - посетитель

Упражнение 21

musician - музыкант

difference - разница

different - другой, несходный

specialist - специалист

technician - техник; специалист

importance - важность, знанительность

mathematician - математик

important - важный

politician - политик

Упражнение 22

soft soften - размягчать

red redden - краснеть, окрашивать в красный цвет

tight tighten -

Упражнение 23

English - прилагательное

boyish - прилагательное

tactless - прилагательное

homeless - прилагательное

harmful - прилагательное

translator - существительное

formal - прилагательное

reaction - существительное

dangerous - прилагательное

changeable - прилагательное

memorize - глагол

Ключи к тестам 3.3 на проверку усвоения грамматического материала по темам, вынесенным на самостоятельное изучение

Test 1

1. 3

2. 4

3. 6

4. 4

5. 2

6. 1

7. 5

8. 5, 6

9. 4

10. 6

Test 2

I 1. Verb: - fy; -ize; -en; -ate.

2. Noun: - ment; - ion; - er; - ity; - sure; - ture; - ness; -ency; -an; -ry; -ity.

3. Adjective: -ent; -iar; -ly; -al; -ous; -y; -ie; ive; -less; -ful; -able.

4. Adverb: -ly

II 1-c; 2-a; 3-b; 4-c; 5-b; 6-d; 7c; 8-b; 9-a; 10-a.

III 1) increase; 2) blackness; 3) character; 4) design; 5) memory; 6) glory; 7) trust; 8) release; 9) classification; 10) research; 11) width; 12) water; 13) delivery 14)damage; 15) influence

Test 3

Future Simple Tense

1 - a 5 - b 9 - a

2 - d 6 - a 10 - b

3 - d 7 - c

4 - a 8 - a

Test 4

1 - b 6 - b

2 - c 7 - c

3 - a 8 - b

4 - c 9 - b

5 - a 10 - a

Test 5

1 - a 6 - c

2 - b 7 - a

3 - c 8 - c

4 - a 9 - c

5 - b 10 - b

Test 6

1 - c 6 - b

2 - b 7 - a

3 - a 8 - d

4 - a 9 - d

5 - c 10 - c

Test 7

1 - b 6 - b

2 - d 7 - b

3 - c 8 - a

4 - b 9 - b

5 - b 10 - b

Test 8

1 - b 6 - c

2 - b 7 - d

3 - c 8 - c

4 - a 9 - b

5 - c 10 - b

Оценить/Добавить комментарий
Имя
Оценка

Работы, похожие на Учебное пособие: Методические указания по выполнению самостоятельной работы по английскому языку для студентов Iкурса всех специальностей дневной формы обучения

Назад
Меню
Главная
Рефераты
Благодарности
Опрос
Станете ли вы заказывать работу за деньги, если не найдете ее в Интернете?

Да, в любом случае.
Да, но только в случае крайней необходимости.
Возможно, в зависимости от цены.
Нет, напишу его сам.
Нет, забью.



Результаты(222335)
Комментарии (3003)
Copyright © 2005-2019 BestReferat.ru bestreferat@gmail.com реклама на сайте

Рейтинг@Mail.ru